Dönüşüm Oranı Nedir?

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), belirli bir eylemi gerçekleştiren ve dönüşüm sağlayan ziyaretçilerin yüzdesini artırmaya yönelik veri odaklı bir süreçtir.

CRO Nedir?

Dönüşüm oranı, ister bir kayıt formunu doldurmak, ister bir e-kitap indirmek veya bir satın alma işlemi yapmak olsun, sayfada istediğiniz eylemi gerçekleştiren ziyaretçilerin yüzdesidir.

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), belirli bir eylemi gerçekleştiren ve dönüşüm sağlayan ziyaretçilerin yüzdesini artırmaya yönelik veri odaklı bir süreçtir. Dönüşüm oranı optimizasyonu, dönüşüm sağlayan kişi sayısının işlem yapması istenen kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

CRO Neden Önemli?

Temel olarak, bir çevrimiçi işletmeyi büyütmenin iki yolu vardır: satışları artırma umuduyla bir web sitesine daha fazla trafik çekmek veya dönüşüm oranını iyileştirmek ve mevcut trafiği ödeme yapan müşterilere dönüştürmek. Web sitenizde titiz denemeler yapmak ve dönüşümleri iyileştirmek için bu verilerden yararlanmak, gelecekte satış oluşturmaya devam edecek çok daha ucuz ve daha etkili bir stratejidir. Dönüşüm oranınızı optimize etmek, aynı zamanda, yeni kullanıcılar edinme maliyetinizi önemli ölçüde azaltmanız anlamına gelir; bu da kârınızı olumlu yönde etkiler ve pazarlama harcamalarınızın Yatırım Getirisini artırır.

Özellikle e-ticarette dönüşümler, bir web sitesinin belirli bir bölümünün hizmet ettiği amaca bağlı olduğundan, müşterinin satın alma yolculuğunun her aşamasında gerçekleşir. Örneğin, bir ürün görselini tıklayan bir müşteri, onu dönüşüm hunisinde aşağıya doğru ittiği ve satın almaya yaklaştırdığı için bir dönüşümdür. Sürtünmeyi ortadan kaldırarak ve dönüşüm yollarını daha kısa ve sorunsuz hale getirerek, daha fazla satış fırsatı yaratıyor ve satış sürecini hızlandırıyorsunuz.

Halihazırda sahip olduğunuz trafiğin değerini en üst düzeye çıkarmak için sürekli test, deneme ve aktif dinleme yapmanız ve daha yüksek dönüşümler için e-Ticaret web sitenizin her yönünü ince ayarlamanız gerekir.

CRO Nasıl Optimize Edilir?

Dönüşüm oranı optimizasyonu, genellikle A/B testi yoluyla yürütülen uzun ve titiz bir deneme sürecidir. Herhangi bir şeyi test etmeye başlamadan önceki ilk adım, web sitenizin satış hunisini incelemek ve daha yüksek dönüşüm elde etmek için iyileştirilebilecek sürtünme noktalarını belirlemektir. Bu tür verileri toplamanın en iyi yolu, Google Analytics hesabınıza dalmak ve insanların sitenizde nasıl hareket ettiğini görmek ve nerede bıraktıklarını belirlemek için dönüşüm raporlarını incelemektir. Isı haritalarını kullanan ve sitedeki kullanıcı eylemlerini kaydeden Hotjar , veri toplama için başka bir harika araçtır.

Verileri inceledikten ve potansiyel dönüşüm sorunlarını belirledikten sonra, web sitenizin hangi yönleri üzerinde denemeler yapmak istediğinize karar vermeye devam edersiniz. Bu, optimize ettiğiniz dönüşüm hedefine bağlı olacaktır. Google Analytics'te hedefler, ziyaretçilerin belirli bir görevi nasıl tamamladığını ve bir web sitesinde nasıl gezindiğini ölçmek için kullanılır. Hedefe örnek olarak haber bülteni aboneliği, doğrudan sorgulama, rezervasyon veya satın alma verilebilir. Her şey, işletmeniz için önemli olan metriklere ve giriş noktasından nihai dönüşüme kadar ziyaretçileriniz için çizdiğiniz ideal dönüşüm yoluna bağlıdır.

Web Sitesi Dönüşümleri

Test etmek istediğiniz belirli öğeleri (CTA, sayfa renkleri, düzen, kopya vb.), hedef kitleyi (organik trafik, mevcut müşteriler, olası satışlar vb.) ve web sitenizdeki belirli bir sayfayı (ana sayfa, ürün sayfası, açılış sayfası vb.), bir hipotez formüle edebilecek ve her deney için bir hedef oluşturabileceksiniz. Tüm bunlar yapıldıktan sonra, A/B testine geçebilirsiniz. Optimizely ve vwo , deneyebileceğiniz en iyi A/B test araçlarından bazılarıdır.

E-Ticaret mağazanızın dönüşüm oranlarını artırmak için test sonuçlarını analiz etmeniz ve aldığınız yanıtlara göre değişiklikler yapmanız gerekir.

Genel Olarak Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

Dönüşüm oranı optimizasyonunun güzelliği, yeni ziyaretçiler edinmeye çalışmak yerine mevcut ziyaretçileri ödeme yapan müşterilere dönüştürme konusunda daha iyi bir iş çıkarmaya odaklanmasıdır. Mevcut ziyaretçileri dönüştürme süreci, sitenize trafik çekmek için daha fazla para harcamaktan daha uygun maliyetli olduğundan, dönüşüm oranı optimizasyonu, bütçenizi en iyi sonuçları elde eden kanallara yönlendirerek mevcut yatırımlarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza olanak tanır.

Bunun anlamı, doğru kişileri doğru mesajla hedeflediğinizden emin olmak için sitenize trafik çeken tüm kanalları (e-posta, ücretli arama, sosyal) optimize etmeye zaman ayırmanız gerektiğidir. yanıltıcı teklifler veya karşılanmayan beklentiler sonucunda geri dönme olasılığı çok düşüktür. Farklı kanallar, farklı optimizasyon teknikleri gerektirir, ancak A/B testi , hepsinin içinden geçen iş parçacığıdır. Haber bülteni konu satırlarından Facebook reklam metnine ve AdWords CTA'ya kadar her şeyi test edebilirsiniz.

Her gün ortaya çıkan yeni müşteri davranışı içgörüleri ve optimizasyon taktikleriyle, dönüşüm oranı optimizasyonu hiçbir zaman tamamen bitmez — bu, benimsemeniz ve sık sık uygulamanız gereken sürekli, devam eden bir süreçtir.

Telefon +90 505 747 42 84
Email info@devedijital.com
Adres
Tacettin Veli Mahallesi Halit Narin Caddesi Bahadır Plaza Kat:11 Daire:41 38230 Deve Dijital Melikgazi/Kayseri/Türkiye