CDN Nedir, Ne İşe Yarar?

Google'ın Core Web Vitals güncellemesi sayesinde sayfa yükleme hızı SEO ile önemli bir faktör haline geldi. Web sayfalarınızın sayfa yükleme hızını artırmanın yollarından biri, resimlerin ve diğer içeriğin hızlı yüklenmesidir.

CDN (İçerik dağıtım ağı / Content Delivery Network), içeriği hızlı ve istek üzerine yüklemenin harika bir yoludur. 

CDN (İçerik Dağıtım Ağı / Content Delivery Network) Nedir?

CDN, dünya çapında farklı coğrafi konumlarda bulunan bir bilgisayar sunucuları ağıdır. Bir CDN'nin konumu, içeriği hedef konumlarına daha hızlı dağıtmalarını sağlar. Örneğin, ABD'deyseniz, Avrupa'daki sunucu tabanlı bir sunucudan daha hızlı içerik yükleyebilirsiniz.

CDN'ler, resimler ve videolar gibi web sayfası kaynaklarını yükler. Düzgün yapılandırılmış ve güvenli bir CDN, DDOS saldırıları da dahil olmak üzere siber saldırılara karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

CDN'ler web sitelerini önbelleğe alarak aramayı yapan kişinin konumuna bağlı olarak en yakın CDN sucusuna bağlayarak yükleme hızını azaltır.

CDN'ler Nasıl Çalışır?

CDN'ler IP adresinizi okuyabilir ve ağdaki konumunuzu belirleyebilir. Bir kullanıcı bir web sayfası yüklediğinde, en yakın CDN, web sayfasının içeriğinin önbelleğe alınmış bir sürümünü kullanıcının web tarayıcısına gönderir.

Önbelleğe alınmış web sayfasını yüklemek, sayfa yükleme hızınızı azaltabilir ve kullanıcılarınızın deneyimini artırabilir. Web yöneticilerinin dünyanın her yerindeki kullanıcılara hizmet vermek için farklı bölgelerde birden fazla CDN kullanması yaygındır. 

CDN'ler Ağ Performansını Nasıl İyileştirir?

Aşağıdaki şema, bir CDN ile çözülen yaygın bir sorunu göstermektedir. Asya'daki bir kullanıcı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir sunucuda barındırılan verilere erişmeye çalışıyor. Konumu nedeniyle, verilerin kendisine ulaşması 3 saniye sürecektir, kısa gibi gözükse de bu internette oldukça uzun bir süredir.

Avrupa'da önbelleğe alınmış bir sunucu kullanırken, Asya'daki kullanıcı içeriğe 1 saniye içinde erişebilir. Bu, yalnızca indirme sürelerini ve kullanıcı deneyimini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda ağ hatlarını gereksiz trafikten kurtararak daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlar.

CDN Sağlayıcı Nedir?

Bir CDN sağlayıcısı, dünya çapında veri merkezlerine sahip olan şirketlerdir. Sağlayıcılar, içeriğinizin önbelleğe alınmış sürümlerini bu veri sunucularında depolar, ardından istek üzerine kullanıcı için içeriği yükler.

İyi bilinen CDN sağlayıcıları arasında Slackpath, Cloudflare ve Rackspace bulunur.

CDN'lerin Temel Faydaları

  • Sayfa yükleme sürelerini iyileştirin: CDN'ler, bir kullanıcı ile web barındırıcısı arasındaki fiziksel mesafeyi azaltmak için küresel olarak dağıtılır. Veriler için daha az seyahat süresi, web sayfasında daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir. Ek olarak, mesafe ve sürekli erişim taleplerinden kaynaklanan trafik sıkışıklıklarını ve beklemeleri önleyebilirsiniz. 
  • Önemli Web Verilerini İyileştirin: Önemli Web Verileri , web sitenizin hızını SEO sıralamanıza göre tartar. Yükleme sürelerini azaltmak için bir CDN kullanabilirsiniz, bu da kullanıcı deneyiminizi iyileştirebilir ve sıralamanızı etkileyebilir. 
  • Bant Genişliği Maliyetlerini Azaltın: CDN'ler yerinde olduğunda, web barındırıcınızın her zaman tüm içeriği yüklemesi gerekmez, bu da bant genişliği için harcanan zamandan ve paradan tasarruf sağlar.

CDN Güvenliği İçin En İyi Uygulamalar  Nelerdir?

Bilgi güvenliği, bir CDN ile çalışmanın yararlı bir avantajıdır. Güncellenen TLS ve SSL sertifikaları ile CDN'lerinizi ve sitenizi güvende tutabilirsiniz. Bakımlı bir CDN, ekstra bir güvenlik ve şifreleme katmanı ekleyebilir.

Ancak, CDN'ler tek başına botların veya kötü amaçlı yazılımların web sitenize bulaşmasını engelleyemez. Düzgün bir şekilde güvence altına alınmazsa, güvenlik açığı bulunan bir CDN, ağdaki kullanıcılara kötü amaçlı yazılım göndermek için ele geçirilebilir.

Bir CDN seçerken, güvenlik geçmişini araştırın ve CDN'nin nasıl çalıştığını anladığınızdan emin olmak için belgeleri inceleyin. 

CDN Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

·   Veriler ne sıklıkla önbelleğe alınır? 

·   Şirket ne sıklıkla güvenlik kontrolleri yapıyor? 

·   Bir güvenlik ihlali olursa ne olacağını size bildirecek belgeleri var mı? 

·   Bir sunucu başarısız olursa ne olur, yedekleri var mı? 

Bir CDN hizmetine para yatıracaksınız, bu nedenle hizmetinizin nasıl çalıştığına dair iyi bir fikre sahip olmanız en iyisi olacaktır. 

Site Performansını Artırmanın Alternatif Yöntemleri Nelerdir?

CDN'ler, web sayfalarınızın yüklenme hızlarını azaltmak için mükemmel bir adımdır. Web siteniz çok daha büyükse veya bir ton içerik depoluyorsa bir CDN ağı, kullanıcılarınız için büyük bir fark yaratabilir.

Ancak bazen daha uzun sayfa yükleme hızları birden çok faktörün sonucu olabilir. Bir CDN'e başvurmadan önce, zayıf uygulama, küçültülmüş CSS veya büyük HTML sayfa boyutu gibi sayfa yükleme hızınızı etkileyen site sorunlarını düzeltmeniz yararlı olabilir.

Site Denetimi aracının (Site Audit tool) Site Performans raporu , ortalama sayfa yükleme hızınızı ölçer ve onu etkileyen site sorunlarını belirtir. Araç ayrıca, sitenizin genel performansını etkileyen sorunların bir listesinin yanı sıra her bir hatayı nasıl düzelteceğinize ilişkin önerilerde de bulunur.

Bazı CDN'ler Site Denetim tarayıcılarını engelleyebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle CDN kullanmadan önce bir denetim yapmak faydalı olabilir. Site Denetim tarayıcılarını engelleyen yaygın CDN'ler arasında Cloudflare, Imperva, ModSecurity ve Sucuri bulunur.

Son Düşünceler

Uzaktan çalışmanın daha erişilebilir hale gelmesi ve internet kullanımının artmasıyla birlikte CDN'ler erişimlerini ve küresel izleyici kitlesini artırmak isteyen işletmeler için daha da önemli hale gelecek. Daha hızlı yükleme süreleri, kullanıcılarınızın deneyimini iyileştirir ve onları ihtiyaç duydukları ürünler, hizmetler veya bilgiler için geri dönmeye ikna eder.

Sayfa yükleme hızını azaltan CDN'ler genel işletmeniz ve SEO stratejiniz için harika bir varlıktır. Kendin birini kullanmaya hazır olmasanız bile, sayfa yükleme hızınızı düşürmenin alternatif yollarını bulmaktan her zaman yararlanabilirsiniz.

NO

İSİMLER

1 StackPath
2 Sucuri
3 Cloudflare
4 KeyCDN
5 Rackspace
6 Google Cloud CDN
7 CacheFly
8 Amazon CloudFront

 

Kaynak : https://www.semrush.com/blog/content-delivery-networks/

Telefon +90 505 747 42 84
Email info@devedijital.com
Adres
Tacettin Veli Mahallesi Halit Narin Caddesi Bahadır Plaza Kat:11 Daire:41 38230 Deve Dijital Melikgazi/Kayseri/Türkiye